7. Rośliny trujące i mięsożerne na świecie

Na wykładzie opublikowanym 16 stycznia 2021 r. dr n. med. Marta Wąsik z Uniwersytetu Opolskiego bardzo szczegółowo przybliżyła naszym studentom wiedzę na temat właściwości toksycznych niektórych roślin oraz ich umiejętności wabienia zwierząt. Wiedza o trujących roślinach jest ważna dla wszystkich, ponieważ zdarza się, że trzymamy w doniczce na parapecie piękną roślinę, i nawet nie wiemy, iż jest ona śmiertelnie trująca .Wykład pt. „Rośliny trujące i mięsożerne na świecie” bardzo podobał się naszym studentom, a zwłaszcza film o muchołówkach oraz koty naszej wykładowczyni, obecne na wizji 🙂 Zresztą koty były również obecne na zdjęciach, które dostaliśmy. W dyskusji po wykładzie padły m.in. pytania o to, jakie rośliny trujące i mięsożerne można spotkać na terenie krajów, w których mieszkają nasi studenci oraz o to, skąd zwierzęta wiedzą, że dana roślina jest trująca.